Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

Ananasowiec – ciasto z kremem ananasowym i chrupiącą bezą kokosową

Składniki na biszkopt:

4 jaja
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 550
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki wody

Przygotowanie:

Obie mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odzielić żółtka od białek, pamiętając, by miska, do której wbija się białka była idealnie sucha i by nie dostała się tam nawet odrobina żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier, wciąż ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, stale ubijając. Dać wodę. Ubić. Na koniec delikatnie drewnianą łyżką wmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 15-20 minut, do suchego patyczka .Wyjąć, ostudzić. Z ostudzonego ciasta, delikatnie odklepić folię.

Do nasączenia biszkopta:

Pół szklanki przegotowanej, lekko ostudzonej wody wymieszać z łyżeczką cukru i dwoma łyżkami cytryny.

Składniki na bezę kokosową:

200 gram wiórków kokosowych*
150 gram cukru pudru
6 białek

Przygotowanie bezy:

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i stale ubijać. Wsypać wiórki. Wymieszać. Masę wyłożyć na taką samą blachę, w jakiej piekł się biszkopt, również wyłożoną folią aluminiową.Piec około 30 minut w 150 stopniach. Wierzch powinien się lekko zrumienić.Bezę przestudzić i delikatnie odkleić folię.

*Jeśli nie lubimy wiórków kokosowych, możemy je pominąć i upiec zwykłą bezę. Wówczas pieczemy ją około godziny w 80-100 stopniach.

Składniki na krem ananasowy:

3 żółtka
250 gram niesolonego zimnego masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 puszki ananasów
budyń waniliowy bez cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie kremu:

Na soku z ananasów (nie więcej niż 450ml) ugotować budyń, dodając do proszku budyniowego dodatkową łyżeczkę maki ziemniaczanej. Budyń wystudzić. Ma być naprawdę zimny. Nie dolewać mleka ani żadnego innego płynu. Żółtka, masło i cukier puder umieścić w misie miksera i utrzeć na gładki krem. Następnie dodawać po jednej łyżce zimny budyń i stale ucierać. Do gotowej masy dodać pokrojone na kawałki ananasy i wymieszać.

Składanie ciasta:

W blaszce ułożyć biszkopt, delikatnie go nasączyć. Na biszkopt wyłożyć krem ananasowy. Na wierzch położyć bezę. Lekko docisnąć. Gotowe ciasto można ozdobić roztopioną na parze gorzką czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation