Kuchnia

Słodkości - przepisy

Gofry czekoladowe


Drukuj
Składniki:
200 g mąki pszennej
50 g cukru
450 g maślanki
55 g masła
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
Do miski przesypać mąkę przesianą z sodą oraz solą.
Dodać do niej jeszcze cukier oraz kakao.
Całość przemieszać.
Następnie w rondelku roztopić masło, gdy ostygnie dodać go do żółtek.
Dodać jeszcze maślankę i ekstrakt z wanilii.
Całość dokładnie zmiksować.
Wówczas nie przerywając mieszania dodawać partiami mąkę z dodatkami.
Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywna pianę.
Delikatnie połączyć, aby piana nie osidła.
Z gotowego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.
Podawać według upodobań np. z owocami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation