Kuchnia

Słodkości - przepisy

Kostka Cappuccino / kostka Inka

Ciasto czekoladowe(składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

125g masła
150g cukru
125g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (roztartej na proszek lub w proszku)
5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Blaszkę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyc papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i wlać do masy. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać w 2-3 partiach do masy, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do surowego ciasta dodać najpierw 2 łyżki piany, wymieszać, aby je trochę rozluźnić a następnie delikatnie połączyć z resztą białek. Przełożyć do przygotowanej foremki.

Piec przez 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto całkowicie wystudzić a następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty. Można nasączy je niewielką ilością kawy lub likieru kawowego.

Masa cappuccino:

250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki, schłodzonej
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60 g kawy cappuccino (proszku)-ja dodałam ok 30g kawy Inki
3 łyżki cukru pudru

Serek mascarpone wymieszać dokładnie z proszkiem cappuccino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i zmiksować lub wymieszać.

Blaty ciasta czekoladowego przełożyć kremem kawowym i udekorować bitą śmietaną. Na koniec gotowe ciasto oprószyć kawą cappuccino

Do dekoracji:

250 ml schłodzonej śmietany kremówki( użyłam 200ml)
1 łyżka cukru pudru
20 g kawy cappuccino (proszku)- zastąpiłam 2-3 łyżeczkami kawy inki, wymieszanej z 1 łyżeczką kakao do pieczenia
opcjonalnie: fix do śmietany

Śmietanę ubić na sztywno( z fixem lub bez), pod koniec dodać cukier puder. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać i oprószyć kawą.

Schłodzić około 2-3 godzin przed podaniem, przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation