Kuchnia

Słodkości - przepisy

Tort ajerkoniakowy

4 jajka 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru szczypta soli
Na krem:
30 dag masła 150 ml ajerkoniaku
Na poncz:
100 ml wrzątku sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na krem.
Białka ubij na sztywną pianę.
Masę żółtkową wymieszaj mikserem z mąką, a następnie z ubitą pianą z białek.
Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Miękkie masło umieść w misce.
Zmiksuj na puszysty, biały krem.
Następnie cienkim strumieniem wlewaj ajerkoniak i mieszaj, aż krem będzie gładki.
Odstaw na chwilę do lodówki, by lekko stężał.
Z wrzątku, soku z cytryny i cukru przygotuj poncz.
Ciasto przetnij na dwa krążki i skrop je ponczem.
Jeden blat ciasta posmaruj warstwą kremu i przykryj drugim. Lekko dociśnij.
Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu, a następnie za pomocą cukierniczego grzebienia lub zwykłego widelca zrób na kremie wzorek.
Torcik odstaw do lodówki na kilka godzin.
Podawaj dobrze schłodzony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation