Kuchnia

Słodkości - przepisy

Ciasto czekoladowe bez mąki z owocami

Składniki:
Ciasto (na foremkę 26cm):

200g gorzkiej czekolady (u mnie 74% kakao)
100g mlecznej czekolady
100g cukru
100g masła
6 dużych jaj
2 łyżki oleju
1 łyżeczka gorzkiego kakao
szczypta soli
Krem: (jeśli lubimy więcej kremu w cieście – można zrobić go z podwójnej porcji – tak jak na zdjęciach)

250g sera mascarpone
140g serka waniliowego (u mnie Danio)
50ml śmietany kremówki (lub więcej dla odpowiedniej konsystencji)
2 łyżki cukru pudru (lub więcej – do smaku)
Do dekoracji: ulubione owoce, u mnie maliny i borówki, cukier puder

Przygotowanie:
Ciasto:

Czekoladę, masło i olej rozpuścić w mikrofalówce, na palniku w garnuszku z grubym dnem lub na parze. Wymieszać do powstania gładkiej jednolitej masy. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do miski przenieść 5 białek jaj i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na największych obrotach miksera (ubijać ok 5 minut).
Następnie dodawać partiami cukier, ciągle ubijając. Potrwa to jeszcze ok 5 – 7 minut.
Żółtka i jedno białko roztrzepać widelcem z kakao. Ciągle ubijając białka, dodawać po łyżce roztrzepane żółtka. Ubijać razem jeszcze 2 minuty.
Do ubitej masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę i zamieszać szpatułką lub ubijać na najmniejszych obrotach miksera tylko do momentu gdy składniki się połączą – nie za długo bo piana zbytnio opadnie.
Przenieść do wysmarowanej masłem foremki, wyrównać powierzchnię, piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudzić. Środek opadnie, tworząc wgłębienie na krem.
Krem:

W misce umieścić serki i dokładnie wymieszać łyżką. Dodawać śmietanę mieszając – do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać cukier puder, zamieszać, skosztować i ewentualnie dosłodzić. Dla chętnych – do masy można dodać kieliszek ulubionego likieru.
Krem odstawić na godzinę do lodówki.
W zagłębieniu ciasta umieścić schłodzony krem, udekorować owocami, cukrem pudrem i podawać.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation