Kuchnia

Słodkości - przepisy

Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami
(przepis własny)

Składniki na tortownicę o śr. 23cm

Ciasto:
4 jajka
80g cukru
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka oleju rzepakowego
100g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:
2 puszki mandarynek
500g serka mascarpone
250ml śmietany kremówki 30%tł.
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
50ml soku z mandarynek

Nasączenie:
3/4 szklanki soku z mandarynek
2 łyżki cukru


WYKONANIE
Ciasto
Oddzieliłam białka od żółtek. Białka wstawiłam do lodówki, a żółtka utarłam z cukrem i gorącą wodą do białości. Mąkę wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiałam do masy żółtkowej. Wlałam olej i ucierałam jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodałam w trzech porcjach do masy, za każdym razem mieszając delikatnie trzepaczką rózgową. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Przed wyjęciem sprawdziłam patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Ciasta nie wolno przesuszyć gdyż będzie się później łamać przy składaniu. Wystudziłam w formie.
Zimne przekroiłam na dwa krążki. Spodni powinien być nieco grubszy. Górny krążek pokroiłam na 12 trójkątów. Najpierw na cztery ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na trzy części.

Nasączenie
Wlałam do rondelka sok z mandarynek. Dodałam cukier. Podgrzewałam do zagotowania. Zmniejszyłam płomień i gotowałam jeszcze na 5 minut. Wystudziłam.

Masa
Odsączyłam mandarynki na sicie. Sok zachowałam.
Żelatynę zalałam sokiem mandarynkowym i zostawiłam do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzałam do rozpuszczenia. Odstawiłam aby przestygła.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubiłam na sztywno. Utarłam serek mascarpone z cukrem pudrem. Połączyłam go z ubitą śmietaną. 10-15 cząstek mandarynek odłożyłam do dekoracji. Resztę pokroiłam na kawałki (każdą na trzy części).

Do przestudzonej żelatyny dodałam łyżkę masy śmietanowej i dokładnie wymieszałam. Tak zahartowaną żelatynę wlałam do pozostałej masy i dokładnie wymieszałam. Na końcu dodałam pokrojone mandarynki i jeszcze raz wymieszałam łyżką.

Montaż
Spodni krążek nasączyłam syropem mandarynkowym. Wyłożyłam na niego tężejąca masę serowo-śmietanową zachowując 1cm margines dokoła i formując z niej kopiec.
Pozostałe trójkąty z ciasta nasączać delikatnie syropem i układać na kopcu podstawą do dołu. Lekko docisnąć aby nadać ciastu ładny kształt. Wierzchołków nie dociskać do masy tylko zostawić lekko rozchylone. Na samej górze pomiędzy wierzchołkami trójkątów ułożyć cząstki mandarynek.
Wstawić ciasto do lodówki na noc aby masa dobrze stężała. Przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation