Kuchnia

Zdrowo

Burgery z kurczaka

4-5 sztuk

550g filetów z kurczaka, bez skóry
1 żółtko
1 łyżka oleju chilli
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
¼ łyżeczki mielonej chilli
¼ łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka czarnuszki
½ czerwonej cebuli, obranej
2 ząbki czosnku, obrane
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
ćwiartki limonki do serwowania


Cebulę i czosnek posiekać na drobno w malakserze.

Mięso pokroić w kostkę (ok.2cm). Dodać do malaksera z kurkumą, chilli, kuminem, kolendrą, czarnuszką, olejem chilli, odrobiną soli i pieprzem oraz żółtkiem. Pulsacyjnie zmielić, aż masa będzie dość gładka.

Z masy uformować burgery - najlepiej mokrymi rękoma, bo masa się mocno klei. Ułożyć na desce do krojenia posmarowanej olejem i rozgrzać patelnię grillową Burgery także z góry posmarować resztą oleju i smażyć na bardzo gorącej patelni grillowej przez ok. 4-5 minut z każdej strony. W przypadku zwykłej patelni olej rozgrzać na niej i usmażyć burgery, aż będą zarumienione z obu stron, tez ok. 5 minut z każdej strony (to zależy jakie grube zrobicie, trzeba naciskać szpatułką w burgera i zobaczyć, czy ze środka leje się dużo różowego płynu - to oznacza, że jeszcze są niedosmażone).

Serwować z ćwiartkami limonki - przed jedzeniem wycisnąć z nich sok na mięso.


Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków (batatów)

2-3 porcje

2-3 średnie bataty
4 łyżki oleju słonecznikowego
½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
½ łyżeczki ziaren kuminu
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki mielonej chilli
sól

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (termoobieg). W dużym rondlu zagotować wodę z odrobiną soli. W moździerzu lekko utłuc ziarna kopru włoskiego i kuminu.

Bataty obrać i każdy pokroić na 6-8 dużych frytek. Wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 3 minuty od momentu ponownego zagotowania się wody. Następnie odcedzić i dodać z powrotem do rondla wraz z olejem, odrobiną soli i wszystkimi przyprawami. Lekko potrząsać rondlem, aby frytki pokryły się olejem i przyprawami. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polać resztą oleju, jeśli coś zostało w rondlu. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut, lub gdy frytki będą zarumienione jak lubicie.


Salsa z pomidorów i awokado

2 porcje

½ czerwonej cebuli, obranej
sok z ½ cytryny
3 dymki
garść świeżej kolendry
½ awokado
2 średnie pomidory
1 łyżka oliwy (EV)
szczypta cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Cebulę drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Zalać sokiem z cytryny i zostawić na ok. kwadrans.

Dymkę pokroić na plasterki, kolendrę posiekać, zachowując kilka listków do dekoracji. Dodać do miseczki. Awokado wydrążyć i miąższ pokroić w niewielką kostkę. Pomidory przekroić na pół i można wypestkować lub zostawić pestki, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce z cebulą. Dodać oliwę, sól i pieprz, szczyptę cukru i jeszcze raz wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation