Kuchnia

Słodkości - przepisy

Sernik New York z polewą kajmakową

SKŁADNIKI ( 8-12 osób):

NA SPÓD:

85 g masła + 2 łyżki do smarowania formy
140 g ciastek Digestive bądź innych ciastek zbożowych
1 łyżka brązowego cukru
NA MASĘ SEROWĄ:

7 opakowań (875 g) pełnostłustego serka Philadelphia (najlepszy) lub innego serka typu creeme cheese
1 opakowanie (200 g) kwaśnej śmietanki 22%
3 jajka
250 g białego cukru do wypieków
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
NA POLEWĘ:

200 g słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego

WYKONANIE:
Wszystkie składniki masy serowej wyjmujemy wcześniej z lodówki aby miały taką samą temperaturę, czyli pokojową.
Zaczynamy od zrobienia spodu. Masło rozpuszczamy, a ciastka rozdrabniamy w robocie kuchennym. Mieszamy jedno z drugim dodając jeszcze łyżkę brązowego cukru.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i na jej dno wykładamy ciasteczkową masę, ugniatamy dłonią na jednolitą warstwę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min żeby spód się wstępnie podpiekł. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 240 st. C.
Masę serową ubijamy za pomocą miksera. Do dzieży wkładamy wszystkie serki i ubijamy przez 2 minuty na średnich obrotach miksera. Zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo, po łyżce, cukier i mąkę. Od czasu do czasu zeskrobujemy ze ścianek naczynia masę, żeby dokładniej wszystko się wymieszało. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z pomarańczy i wszystkie jajka jednocześnie. Na koniec dodajemy jeszcze śmietanę i kontynuujemy ubijanie na niskich obrotach, aż całość będzie jednolita i gładka. Wyłączamy mikser, szpatułką zgarniamy składniki, które przyległy do ścianek naczynia i jeszcze chwilę wszystko mieszamy.
Boczki foremki, ponownie smarujemy masłem, a na przestudzony spód wylewamy masę serową. Wierzch wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 st. C i pieczemy około godziny. Piekarnik wyłączamy gdy brzegi będą ścięte, a przy potrząsaniu foremką środek będzie jeszcze drżał. Wtedy uchylamy drzwiczki piekarnika, wkładamy w nie drewnianą łyżkę i przymykamy tak, aby powstała szpara. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Po ostygnięciu ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 8 godzin (najlepiej na noc).
Mleko skondensowane wlewamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy na malutkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy masło i wanilię i ciągle mieszając doprowadzamy do powstania masy krówkowej.
Ciepłą jeszcze masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na sernik tworząc dowolne wzorki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation