Kuchnia

Słodkości - przepisy

Sernik dyniowy

Składniki na spód:

250 g ciasteczek korzennych
80 g masła

Wszystkie składniki włożyć do miksera i zmiksować do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka i wykleić nimi dno oraz boki. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Składniki na masę serową:

750 g twarogu półtłustego
250 g sera mascarpone
3 jajka
3 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
190 g cukru brązowego
425 g puree z dyni
2 łyżeczki przyprawy do piernika lub do ciasta dyniowego

Wszystkie składniki włożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Piekarnik rozgrzać do 170ºC. Tortownicę owinąć dwukrotnie folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Przelać do formy masę serową. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego i wypełnić go wrzącą wodą do połowy formy. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec ok. 1,5 godziny. Ostudzony sernik włożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Najlepiej kroi się nożem maczanym w gorącej wodzie.
Do dekoracji można użyć bitej śmietany lub karmelu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation