Kuchnia

Słodkości - przepisy

Miodowe ciasto z migdałami

Składniki biszkopt :
( Blaszka 28cm x 25 cm )
8 jajek,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki masa :
400ml śmietanki 30%, ( schłodzona )
200 serka mascarpone, (schłodzony )
skórka z 1 cytryny,
6-8 łyżek płynnego miodu, ( u mnie akacjowy ).
Przygotowanie masy :

Śmietankę wraz z skórką z cytryny ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj partiami serek mascarpone i miód. Delikatnie połącz składniki.

Składniki wierzch migdałowy :
120g masła,
100g brązowego cukru,
2 łyżki płynnego miodu,
100g - 120g migdałów w płatkach.

Przygotowanie wierzch migdałowy :

Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Wsyp cukier i wlej miód. Podgrzej aż masa zacznie się karmelizować. Wsyp migdały w płatkach i dokładnie wymieszaj składniki.


Biszkopt przekrój na pół. Przełóż dół do formy w której się piekł i wlej ubitą śmietanę z miodem. Przykryj drugą częścią biszkoptu. Na górę ciasta wlej masę karmelową z migdałami. Delikatnie rozsmaruj. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation