Kuchnia

Słodkości - przepisy

Biszkopt z karmelowym budyniem

Składniki biszkopt :
4 jajka,
120g cukru,
1/3 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie biszkopt :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki budyń :
1L mleka,
3/4 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
250g masła,
1 szklanka mąki pszennej,
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
1 szklanka blanche czekolada karmelowa - do kupienia w sklepie Słodki Świat.
dodatkowo : wiórki czekoladowe do posypania - do kupienia w sklepie Słodki Świat.
Przygotowanie budyniu :

Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Wsyp karmelowe blanche. Przygotowany budyń ostudź.

Przygotowanie ciasta :

Biszkopt przekrój na pół. Ostudzony ale jeszcze delikatnie ciepły budyń wlej na dolną część biszkoptu. ( zostaw 3-4 łyżki masy na posmarowanie górnego biszkoptu ). Na masę budyniową połóż drugą część biszkoptu. Górę ciasta posmaruj resztą karmelowej masy. Całość ciasta posyp czekoladowymi wiórkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation