Kuchnia

Słodkości - przepisy

Sernik bananowy II (na białkach)

Tortownica 23 cm:

Spód:

2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:

750 g twarogu półtłustego (zmielonego 2-krotnie),
3 dojrzałe, duże banany,
7 białek z dużych jajek (lub 3-4 jajka),
1 op. budyniu śmietankowego,
200 g masła (stopionego),
1 1/3 szklanki cukru pudru,
150 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

Opcjonalnie: ulubiona polewa czekoladowa (u mnie 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej z 60 g masła)

Spód: masło siekamy drobno z mąką, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, zagniatamy chwilkę, dodajemy jajko, zagniatamy ciasto (można też to zrobić mikserem). Ciasto wałkujemy, wykładamy nim tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia), nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 200 stopni około 15-20 minut (do lekkiego zarumienienia).

Ser: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników. Wylewamy na spód i pieczemy około 50-60 minut (do lekkiego zarumienienia wierzchu). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation