Kuchnia

*** PIEROGARNIA

Pierogi leniwe - Buszująca w kuchni

Składniki

biały ser, 700 g
jajka, 3 duże
mąka pszenna, 250-280 g
sól, 1/4 łyżeczki

Dodatki:

masło
brązowy cukier
cynamon


Ser przecisnąć przez praskę. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Ser połączyć z żółtkami, białkami i mąką. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.
Masę podzielić na 4 części. Każdą dobrze obsypać mąką. Uformować wałek o średnicy 2 cm. Delikatnie spłaszczyć. Następnie ukośnie pokroić na małe kawałki (tak jak kopytka).
W dużym garnku zagotować wodę. Osolić. Leniwe gotować partiami po 2 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić kluski. Chwilę podgrzewać. Przełożyć na talerze. Posypać cukrem i cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation