DIY - zrób to sam

# ulubione

Babeczki Sachera

Składniki
babeczki:
100 g gorzkiej czekolady
60 g masła
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
70 g cukru
60 g przesianej mąki
krem:
350 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
dodatkowo:
mały słoiczek konfitury morelowej (około 250 g)
Wykonanie
babeczki:
Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj porcjami cukier - miksuj aż piana będzie gęsta i lśniąca.
Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i mąkę - wymieszaj delikatnie łyżką.
Przełóż masę do przygotowanych papilotek.
Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu babeczki wystudź.
krem:
Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Masę wystudź, a następnie schłódź przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
Schłodzoną śmietanę ubij mikserem.
wykończenie:
Małym nożykiem wytnij w każdej babeczce mały dołek do którego nałóż po łyżeczce konfitury morelowej.
Krem czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego lub do mocnego woreczka i udekoruj nim wierzch babeczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation