Kuchnia

Ciasta i inne

śledzie z salsą



Składniki:

5 solonych filetów śledzia (z beczki)
1 cebula
3 łyżki oleju
pół dużej czerwonej papryki
4 krążki ananasa z puszki
sos słodko-kwaśny:
1 łyżka oleju
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
kawałek przeciśniętego przez praskę lub startego imbiru
pół posiekanej papryczki chili lub pół łyżeczki pasty chili
2 łyżki octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki ketchupu
6 łyżek soku z ananasa
1 łyżka brązowego cukru
łyżeczka miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
70 ml zimnej wody
sól i sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

W zależności od tego czy śledzie są bardzo słone czy nie, moczymy je w następujący sposób: bardzo słone – dwie godziny w wodzie (po godzinie wymieniamy wodę na świeżą) i około godziny w wodzie z octem w proporcji 2:1; mniej słone – godzinę w wodzie i około godziny w wodzie z octem.
W międzyczasie, na 3 łyżkach oleju podsmażamy pokrojoną w pół-plasterki cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, odrobinę soli i sosu sojowego i razem dusimy około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy sos słodko-kwaśny: w rondelku podgrzewamy łyżkę oleju, na którym przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dodajemy wodę oraz pozostałe składniki, delikatnie doprawiamy solą i sosem sojowym i często mieszając zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w odrobinie wody i mieszając dolewamy do sosu, by zgęstniał. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do wystudzonego sosu dodajemy podsmażoną cebulę z papryką (wraz z olejem, na którym się smażyły) i pokrojone plastry ananasa. Całość mieszamy. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie mieszamy z przygotowaną salsą. Całość przekładamy do zamykanego naczynia i wstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation