Kuchnia

CZARY MARY... GARY

Zupa wiejska
Składniki:

3 średnie ziemniaki
2 jabłka
por
duża marchewka
1 litr wody
łyżka margaryny wegańskiej (ew. olej)
1/2 szkl. śmietany wegańskiej*
kilka kotletów sojowych a la schabowe
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Obrane ziemniaki, marchewkę i jabłka kroimy w kostkę, a por w półplasterki. W garnku rozgrzewamy margarynę i wrzucamy por. Mieszając smażymy go aż będzie szklisty. Następnie dokładamy ziemniaki, marchewkę i jabłka. Wlewamy wodę i gotujemy ok 20-30 min pod przykryciem.

W czasie gdy zupa się gotuje, możemy przygotować kotlety. Ponieważ każdy, kogo znam robi je na swój sposób (ja moczę w gorącym bulionie), nie będę nic narzucać. Gdy kotlety będą już miękkie, kroimy je na cienkie paski i smażymy.

Gdy zupa się ugotuje miksujemy ją na krem Przed zmiksowaniem możemy odłożyć 2-3 łyżki warzyw (niektórzy wolą jak coś w zupie pływa). Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami zupy w garnuszku i dopiero wtedy wlewamy ją do garnka. Przyprawiamy do smaku.

Zupę podajemy z kilkoma plasterkami kotletów i posypanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation