Kuchnia

*** masterchef na obcasach ;)

Udziec z indyka wolno pieczony w sosie bbq -


udziec (bez kości) z indyka o wadze około 2 kg
6 łyżek gotowego sosu bbq
2 łyżku grubo zmielonego czarnego pieprzu
1 czubata łyżka soli (lub tyle, ile lubisz)
4 łyżki oleju

jeśli nie masz gotowego sosu, użyj:
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku
2 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka soli


Jeśli nie masz gotowego sosu, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na domowy sos bbq.
Umyte i dokładnie osuszone mięso posyp pieprzem i solą z wszystkich stron. Odstaw na kilkanaście minut.
Patelnię (najlepiej grillową) posmaruj olejem, mocno rozgrzej, obsmaż mięso z wszystkich stron na ładny, brązowy kolor, jak lubisz (a ja lubię i Ci to polecam, postaraj się mięso trochę przypalić w kilku miejscach).
Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj sosem bbq, wcierając go dokładnie we wszelkie zakamarki.
Wstaw (bez przykrycia) do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i piecz przez 3 godziny (nie odwracaj, kilka razy polej wytworzonym sosem). Na koniec zwiększ temperaturę do 220 stopni na 10-12 minut - aż na mięsie utworzy się przyjemna, chrupiąca skórka.
Pieczeń jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation