Kuchnia

Kuchnia

Ciasto z jeżynami, jagodami i kruszonką

okrągła blaszka o średnicy 27 cm

Kruszonka:
50 g mąki
40 g drobnego cukru
1 op. (7,5 g) cukru waniliowego
50 g zimnego masła
25 g drobno zmielonych migdałów

Ciasto:
175 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g drobno zmielonych migdałów
skórka otarta z 1/2 cytryny

175 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jajka

250 g jeżyn
125 g jagód

Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy zimne masło pokrojone w małe kawałeczki i szybko rozcieramy dłońmi, aż utworzą sie okruszki. Dodajemy zmielone migdały i wcieramy je w okruszki. Wstawiamy do lodówki.


Ciasto:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy migdały oraz skórkę cytrynową i mieszamy wszystko trzepaczką do piany.
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.


Masło miksujemy z cukrem. Gdy będzie puszyste dodajemy pojedynczo jajka na zmianę z kilkoma łyżkami mieszanki mącznej. Na koniec dodajemy resztę mąki i jeszcze chwilę miksujemy na niskich obrotach.


Wykładamy ciasto na przygotowaną blaszkę, natłuszczoną i wysypaną bułką tartą. Na cieście rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy aż wierzch lekko się zrumieni, a patyczek wbity środek ciasta będzie suchy po wyjęciu, przez ok. 55 - 60 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation