Kuchnia

kuchenne fantazje

Rotolo z pieczoną dynią i szpinakiem.

100 g mąki
1 jajko
500 g dyni
1 duża cebula
300 g mrożonego szpinaku
100 g fety
2 puszki pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego oregano
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
liście szałwii
30 g parmezanu
oliwa

Dynię oczyścić z nasion, nie obierać. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na ok. 40 minut. Gdy będzie już miękka, wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie oddzielić miąższ i rozdrobnić go widelcem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy dynia się piecze pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, smażyć, aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory przełożyć do miski razem z zalewą, zmiksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Zagotować duży garnek osolonej wody. Z mąki z odrobiną soli i jajka zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, można dodać nieco wody. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby farsz podczas zawijania nie wydostał się na zewnątrz. Roladę przełożyć na czystą kuchenną ścierkę i ciasno zawinąć i włożyć do wrzątku na 3-4 minuty. Następnie ostrożnie wyjąć pakunek z wody, gdy nieco przesztygnie, odwinąć i pokroić roladę na ok. 3 cm plastry. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy, ułożyć plastry rolady, posypać parmezanem i świeżą szałwią, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation