Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

Cappuccino (biszkopt)

Składniki:

mąka 140 g
jajka 220 g
cukier 100 g
proszek do pieczenia 2 g
Składniki na biszkopt:

4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (śr.21 cm). Upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Składniki na masę:

1/2 margaryny ( u mnie masło)
2 żółtka
1 całe jajo
1 szklanka mleka w proszku ( u mnie ok. 1,5)
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki cukru
2 serki homogenizowane, waniliowe
sok z cytryny
paczka kawy cappuccino (można dać kawę rozpuszczalną)
dowolny alkohol do nasączenia
2 paczki okrągłych biszkoptów

Całą kawę cappuccino rozpuścić w 3 szklankach wody, zmieszać z alkoholem. Utrzeć masło, dodać serki na przemian z mlekiem w proszku. Ubić na parze 2 żółtka i jajo z cukrem, wystudzone dodać do masy, delikatnie, żeby się nie zważyła. Dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Nasączyć biszkopt, wyłożyć połowę masy, nasączone biszkopty i pozostałą część masy. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Posypać wirókami czekoladowymi lub kawą w proszku.

p.s. Dobrze jest mieć przygotowaną pod ręką zapasową ilość mleka w proszku, bo czasami masa wychodzi rzadka i mleko ją wtedy ratuje.

Smacznego:)

http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/cappuccino
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation