Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

Puszysty piernik z bakaliami,świąteczne wypieki |


Składniki:

225 g brązowego cukru
2 jajka
3 łyżki ciemnego rumu
1 łyżka rozpuszczalnej kawy, nie parzonej
100 g masła
200 g mąki
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g rodzynek
50 g suszonych śliwek
2 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
1 łyżka posiekanej chińskiej śliwki, optionalnie

Polewa kawowa

200 ml cukru pudru
2-3 łyżki mocnej kawy, zaparzonej
orzechy do dekoracji

Wykonanie:

Namocz rodzynki i pokrojone śliwki w rumie.
Utrzyj masło z cukrem na puszysto. Następnie dodaj po jajku, ubijając cały czas. Na końcu dodaj gęstą śmietanę.
Przesiej mąkę i sodę i dodaj przyprawy. Dodaj teraz suche składniki do masy maślanej i wymieszaj delikatnie. Na końcu wmieszaj delikatnie rodzynki i śliwki wraz z rumem oraz imbir i chińską śliwkę.
Podłużną foremkę o długości 25 cm lub foremkę ośmioporcjową wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką. Wyłóż masę do foremki, wygładź.
Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut, a w małych porcjach 25 minut.
Utrzyj cukier puder z kawą i polukruj ostudzone ciasto. Udekoruj orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation