Kuchnia

potęga smaku

Czekoladowa Pavlova z malinami - Najsmaczniejsze.plNajsmaczniejsze.pl
Składniki:
Beza:

6 białek (ok. 200 g)
400 g cukru kryształ
2 łyżki gorzkiego kakao w proszku
1 łyżka cukru waniliowego

Dekoracja:

300 ml schłodzonej śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru (można ominąć)
maliny
kruche ciasteczka w gorzkiej czekoladzie (drażetki)
orzeszki ziemne solone
Przygotowanie:
Beza: Piekarnik rozgrzej do 220°C. Na blasze umieść papier do pieczenia i narysuj dwa duże koła o średnicy około 22 cm.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj po jednej łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Gdy piana będzie już lśniąca i sztywna dodaj kakao w proszku i delikatnie wymieszaj łyżką, tak, aby powstały smugi.Pianę przełóż na przygotowane okręgi, wstaw do piekarnika na środkową półkę, temperaturę zmniejsz do 120°C. Piecz przez 90 minut, następnie wyłączyć piekarnik. Beże pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Dekoracja: Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, następnie dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Krem możesz dosłodzić cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne ponieważ beza jest wystarczająco słodka.
Jeden blat zimnej bezy delikatnie przełóż na talerz, posmaruj połową kremu. Na kremie ułóż maliny, posyp przeciętymi na pół cukierkami oraz rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi.Ułóż górną warstwę bezy, delikatnie posmaruj pozostałym kremem i udekoruj malinami, rozkrojonymi cukierkami oraz rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation