Inne

torty

Mega ciasto kokosowo- cytrynowe/ Składniki na biszkot

5 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

100 g wiórek kokosowych

2 łyżki oleju

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę

750 ml śmietanki 30%

5 łyżek lemon curd (my używamy z M&S)

9-10 łyżek cukru pudru ( w zależności od upodobań)

5 łyżeczek żelatyny

60 g wiórek kokosowych, uprażonych na suchej patelni

Poncz

sok z 1/4 cytryny

130 ml przegotowanej wody

Ozdoba

opakowanie borówek amerykańskich



Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując do powstania błyszczącej, sztywnej masy.

2. Żółtka utrzeć na puszystą masę z proszkiem do pieczenia i octem.

3. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać i przesiać.

4. Do piany z białek dodać olej i masę żółtkową i wymieszać mikserem na niskich obrotach.

5. Do jajek dodawać stopniowo obydwie mąki i wiórki kokosowe i mieszać delikatnie łyżką, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza ( uważamy, żeby nie mieszać energicznie bo biszkopt opadnie).

6. Masę przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia standardowej formy. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut ( do tzw.suchego patyczka). Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm (zapobiega to opadaniu biszkoptu). Odstawić do piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić do zupełnego wystudzenia. Przekroić w poprzek tak, aby powstały 3 blaty.

7. Żelatynę zalać niewielka ilością wody, tak aby została przykryta i zostawić do napęcznienia. Następnie wstawić na 10 sekund do mikrofali lub rondla z gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.

8. Śmietankę umieścić w pojemniku i zacząć ubijać. Przerwać, gdy zacznie stawać się gęsta, ale nie będzie jeszcze w pełni ubita. Lemon curd wymieszać z 2-3 łyżkami śmietanki w osobnej miseczce i dodać partiami do reszty śmietany ciągle mieszając (mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie- aby nie „przebić” śmietany) . Następnie połączyć z ostudzoną żelatyną i wstawić do lodówki na 10-15 minut.

9. Na paterze ułożyć pierwszy blat i nasączyć 1/3 ponczu. Później posmarować 1/3 masy i posypać 1/3 wiórek kokosowych. Przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować porcją masy i posypać wiórkami i przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch lekko nasączyć i posmarować cały tort pozostałą masą i posypać wiórkami. Na wierzchu ułożyć umyte borówki. Schłodzić przez co najmniej 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation