Kuchnia

Śledzie, owoce morza

Śledzie pod pierzynką


6 płatów śledzi solonych

3 ugotowane marchewki

3 ugotowane ziemniaki

3 ugotowane buraki

1 cebula

3 łyżki majonezu

łyżeczka octu winnego

zielona pietruszka do dekoracji

świeżo mielony pieprz

Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny. Następnie odlać wodę, śledzie pokroić w kawałki na jeden kęs, skropić octem i obficie doprawić pieprzem.

Marchewkę, ziemniaki i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ale tak by się nie pomieszały. Cebulę posiekać w drobną kostkę.

W naczyniu, w którym śledzie będą podawane ułożyć najpierw śledzie, następnie cebulę.

Następnie warstwami ułożyć ziemniaki, marchew i buraki. Całość docisnąć łyżką i pokryć majonezem. Pietruszkę drobno posiekać i udekorować nią wierzch sałatki. Podawać dobrze schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation