Kuchnia

Śledzie, owoce morza

Najlepsza sałatka jarzynowa

Wykwintne śledzie w cytrynie
4 płaty śledziowe matiasy
1 mała cebula cukrowa
sól i świeżo mielony pieprz
2 cytryny najlepiej ekologiczne, niewoskowane
150g oleju z pestek winogron
10g cukru pudru
garść natki pietruszki

Filety wymocz w lodowatej wodzie przez kilka godzin - zmieniaj wodę 2-3 razy i koniecznie trzymaj je w lodówce. Odsącz śledzie i wymocz przez godzinę w mleku, potem wypucz z mleka i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Czas moczenia śledzi w wodzie zależy od stopnia ich słoności. Po prostu trzeba próbować po kawałku śledzia czy to "już".

Dobrze wysuszone śledzie pokrój w ukośne paseczki. Cebule cukrową pokrój w jak najdrobniejszą kosteczkę. Wyszoruj cytryny i otrzyj z nich skórkę. Natkę pietruszki posiekaj najdrobniej jak potrafisz - możesz odłożyć kilka listków do dekoracji.
Wytnij filety z cytryn: odetnij górę i dół, a następnie zetnij całą skórkę. Potem nożem wycinaj zgrabne fileciki spomiędzy błon. Wyciśnij sok z pozostałości cytryn i zmiksuj go na emulsję z cukrem pudrem, otartą skórką cytrynową i olejem.
Przełóż do słoika śledzie, filety z cytryn (jeśli są spore, możesz je przekroić na mniejsze części) i cebulę, dobrze dopraw świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli, zalej sosem, zakręć słoik i potrząsając dokładnie wymieszaj, aż składniki się dobrze połączą. Odstaw na 2 dni, podawaj z ciemnym pieczywem. Są pyszne!

Uwaga - jeśli w dniu podania podaniem stwierdzisz, że są ciut za mocno kwaśne, dodaj jeszcze pół łyżeczki cukru pudru i dokładnie wstrząśnij słoikiem. Podawaj w pięknym słoiku lub indywidualnych kokilkach/szklaneczkach, żeby nie trzeba było zmieniać talerzy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation