Kuchnia

Ciasta

Składniki:

ciasto ciemne:

125 g masła
1 szklanka mleka
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka (białka i żółtka osobno)
warstwa śmietanowa:

3 białka
600 g śmietany 12 %
2/3 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
1 łyżka wiórek kokosowych
cukier wanilinowy
ponadto:

biszkopty podłużne (ok. 10 sztuk)
2/3 szklanki mocnej słodzone kawy (najlepiej z dodatkiem alkoholu)
kakao do posypania


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zaparzyć kawę i wystudzić.

Ciasto ciemne: Mleko, masło, połamaną czekoladę, kawę, kakao i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia.

Do masy czekoladowej dodać żołtka oraz przesiana mąkę wraz z sodą. Wymieszać mikserem, krótko, tylko do połączenia składników. Odstawić na czas przygotowywania masy śmietanowej.

Warstwa śmietanowa: Wszystkie białka (6 szt.) ubić na sztywno i podzielić na pół. Jedną połowę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Do drugiej połowy piany, cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Następnie wsypać proszek budyniowy i krótko zmiksować. Kolejno dodawać śmietanę i wiórki. Delikatnie mieszać, by piana z białek nie opadła.

Na dno blachy wylać ciasto czekoladowe, ale 3-4 łyżki ciasta pozostawić.

Biszkopty moczyć w kawie (tak jak do tiramisu) i układać na wierzchu ciasta. Następnie, delikatnie wlać piankę śmietanową i równomiernie rozprowadzić. Z pozostawionego wcześniej ciasta czekoladowego zrobić kilka kleksów na wierzchu pianki śmietanowej i delikatnie zamieszać np. widelcem lub patyczkiem do szaszłyków (aby powstały esy floresy)

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Przed podaniem oprószyć kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation