Kuchnia

stefanka i inne bez pieczenia

Ekspresowe ciasto bez pieczenia - przyslijprzepis.pl


Składniki

Na kwadratową blaszkę o boku 24cm

1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego)
250g margaryny lub masła
2 budynie śmietankowe
750ml mleka 2%
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru pudru
ok 250g czekoladowych herbatników
50g płatków migdałów (może być więcej)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
10 łyżek likieru kawowego
100g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania

1.
Namoczone kruche ciastka układamy na spód - krok 1

Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, do przestudzonej dodajemy 4 łyżki likieru kawowego. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą, a na niej układamy obok siebie delikatnie namoczone w kawie i likierze kruche ciastka z morelową glazurą.

2.
Z tłuszczu, cukru i budyniu robimy masę - krok 2

0,5l mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru trzcinowego. Wlewamy na gotujące mleko i dobrze mieszamy by się nie przypalił i nie było grudek. Studzimy. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy przestudzony budyń oraz po łyżce pozostałego likieru. Ucieramy na najniższych obrotach miksera, by masa się nie zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka.

3.
Przekładamy ciasto herbatnikami - krok 3

Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation