Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

ciasta

SŁODKIE REWOLUCJE: Kokosowy Puch (bez pieczenia)
Składniki na tortownicę o średnicy 24cm

CIASTECZKOWY SPÓD:
200g herbatników maślanych
150g słonych krakersów
100g gorzkiej czekolady
200g masła
50g wiórek kokosowych
aromat waniliowy
Masło rozpuszczamy razem z czekoladą. Ciastka drobno kruszymy. Możemy użyć miksera,wałka do ciasta itp.ważen jest aby ciastka nie były zmielone na pył. Pokruszone ciastka,aromat i wiórki zalewamy rozpuszczonym masłem z czekoladą i mieszamy. Gotową mieszanką wykładamy spód tortownicy i dokładnie dociskamy.

KREM CZEKOLADOWO-KOKOSOWY:
300g białej czekolady
650ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
100g wiórek kokosowych
4 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę oraz 100ml śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Na gaz wstawiamy garnek z wodą a na garnku umieszczamy miskę.Pod wpływem gotującej się wody miska będzie się nagrzewać i w ten sposób czekolada się rozpuści. Czekoladę cały czas mieszamy. Kiedy czekolada już się rozpuści dodajemy napęczniałą żelatynę i jeszcze raz dokładnie mieszamy aby żelatyna się rozpuściła. Ściągamy miskę i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą śmietanę dokładnie ubijamy razem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy ostygniętą czekoladę i jeszcze raz dokładnie ubijamy.Na sam koniec wsypujemy 50g wiórek i mieszamy. Gotowy krem przekładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami i układamy truskawki.

*pamiętajcie aby śmietanka była dobrze schłodzona.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation