Kuchnia

Desery

Ciasto z malinami
Przepis na te pyszne ciasto mam od mamy. Wygląda pysznie a smakuje niebiańsko. W wykonaniu ciasta trzeba się spieszyć, bo sezon na maliny powoli się kończy.

Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przełożenie:
- 0,5 litra malin
- 3 czerwone galaretki (rozpuścić galaretki w ,mniej wody niż na opakowaniu)
Krem:
- 3/4 kostki masła
- 1 budyń waniliowy
- 400 ml mleka

Przygotowanie:
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mąkę z proszkiem. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Przełożenie: Galaretki rozpuścić w pomniejszonej ilości wody. Maliny oczyścić, wymieszać z tężejącą galaretką.
Krem: Budyń ugotować w mleku, przestudzić. Zmiksować z masłem na gładką masę.

Przestudzone ciasto przekroić na 2 części. Przełożyć tężejącą galaretką z malinami. Ciasto posmarować kremem i udekorować malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation