Kuchnia

Ciasta

pączki pieczone

Składniki, około 16 sztuk:

Ciasto:

• 100 ml ciepłego mleka
• 50 g świeżych drożdży
• 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
• 50 g cukru
• 3/4 łyżeczki soli
• 3 jajka
• 170 g masła

oraz:

• jajko do posmarowania
• około 300 g miękkiej marmolady o smaku różanym
• lukier pomarańczowy: 200 g cukru pudru, sok i skórka z pomarańczy, sok z cytryny, smażona skórka pomarańczowa lub konfitura pomarańczowa
• papilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm mierzone po dnie
• cienka szklanka lub metalowa obręcz do wycinania ciastek o średnicy 7,5 cm

Uwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy.

Przygotowanie:

Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki (naczynie z drożdżami można wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą, to pomoże drożdżom wyrosnąć). Rozczyn ma się dość mocno spienić.
Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Na koniec ciasto ma być gładkie.
Następnie dodawać po kawałeczki miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło). Szklanką lub obręczą wyciąć pierwsze kółko. Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać. Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować.
Lukier pomarańczowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy (około 1/2 łyżeczki), łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką pomarańczową lub konfiturą (około 2-3 łyżki).


Propozycje innych dodatków do pączków:

1. Maliny (mrożone lub świeże) do środka i lukier z białą czekoladą oraz advocaatem na wierzch:
• po 2 maliny do każdego pączka

• 25 g białej czekolady
• 3 łyżki śmietanki 30% lub mleka skondensowanego
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 3 łyżki likieru jajecznego (advocaatu lub bombardino)
• około 100 g cukru pudru (w ilości do uzyskania dobrej konsystencji)

Czekoladę połamać i roztopić razem ze śmietanką. Jeśli czekolada się zwarzy czy zgęstnieje, wystarczy dodać do niej 1-2 łyżeczki wrzącej wody i wymieszać, czekolada znów będzie płynna.
Następnie dodać do niej sok z cytryny, likier oraz kilka łyżek cukru pudru, wymieszać na gładką masę. Dodawać więcej cukru pudru aby uzyskać odpowiednią gęstość lukru.

2. Nadzienie z czekolady i lukier malinowy:
• po 1 kosteczce czekolady do środka (lub po 1 łyżeczce nutelli)

• 2 maliny (świeże lub mrożone)
• 2 łyżeczki soku z cytryny lub likieru kokosowego lub amaretto lub likieru jajecznego
• około 100 g cukru pudru

Maliny rozetrzeć z sokiem z cytryny lub likierem (lub pół na pół soku i likieru), następnie dodać kilka łyżek cukru pudru i dokładnie wymieszać aż maliny się rozpadną. Dodawać więcej cukru pudru aby uzyskać odpowiednio gęsty lukier. Jeśli dodamy więcej płynów, musimy dosypać więcej cukru pudru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation