Kuchnia

zakąski, przystawki, przegryzki, dodatki...

Placki dyniowo-cukiniowe

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)


Przygotowanie

Na tarce zetrzeć obraną dynię, cukinię i cebulę. Dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawy (oprócz soli) i jeśli chcemy trochę szczypiorku, wymieszać. Dodać jajko i wymieszać.
Rozgrzać patelnię z dodatkiem oleju i nakładać porcje warzyw (po około 2 łyżki), rozpłaszczyć na patelni i smażyć na złoty kolor, doprawić solą morską, przewrócić na drugą stronę i zrumienić. Odkładać na ręczniki papierowe. Następnie powtórzyć z kolejną partią warzyw.
Posypać szczypiorkiem, bazylią i podawać z dowolnymi dodatkami.

Wskazówki

Polecam dynię Hokkaido
Cukinię ścieramy ze skórką ale najlepiej bez nasion ze środka
Placki soliłam solą morską gruboziarnistą, gdy były już na patelni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation