Kuchnia

⇒ POTRAWY MIĘSNE » ☕️…✽

Kotlety mielone |
Składniki (ok. 10 sztuk)

800 g mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki, ewentualnie z szynki)
200 g fileta z kurczaka
1 czerstwa kajzerka
2 ząbki czosnku
pół niewielkiej cebuli
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie

Mięso powinno zawierać trochę tłuszczu, wtedy kotlety nie są zbyt suche i zbite. Dodanie fileta z kurczaka do wieprzowiny bardzo podnosi smak dania. Umyte mięso mielimy, następnie to samo robimy z czosnkiem i cebulą. Bułkę moczymy w wodzie i również przepuszczamy przez maszynkę. Do mięsa dodajemy jajko, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i zagniatamy wszystkie składniki. Formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niewielkim ogniu kotlety po kilka minut z każdej strony. Podajemy na ciepło lub jako dodatek do kanapek na zimno. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation