Nauka i natura

🎀 DBAJ o SWOJE ZDROWIE ❥…‼

Świąteczne ciasto drożdzowe z otrębami



Składniki:
•500 g mąki
•40 g drożdży
•szklanka mleka
•10 łyżek cukru
•2 jajka
•2 żółtka
•½ kostki masła (100 g)
•½ łyżeczki soli
•2 łyżeczki cukru wanilinowego
•½ szklanki otrąb owsianych
•1 szklanka posiekanych suszonych morel

Mąkę przesiej. Odlej trochę mleka i rozrób w nim drożdże. Pozostałą część mleka zagotuj i rozetrzyj w nim 1/5-1/4 ilości mąki. Mąkę z mlekiem dokładnie rozetrzyj i ostudź. Następnie dodaj rozrobione drożdże, łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w temperaturze około 30-35°C. Gdy ciasto wyrośnie dodaj do niego pozostałą mąkę, jaja wymieszane z cukrem oraz sól. Ciasto dokładnie wyrób. Pod koniec wyrabiania powoli, partiami dodawaj rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiaj do momentu otrzymania jednorodnego i elastycznego ciasta. Dodaj morele i jeszcze chwilę wyrabiaj. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Odstaw ponownie do wyrośnięcia, ciasto powinno urosnąć dwukrotnie. Następnie posyp je po wierzchu resztą otrąb i piecz w 180°C przez około 40 minut. W trakcie pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest już dobre nakłuwając je długą wykałaczką, jeśli nie przylepi się do niej ciasto i będzie sucha, to ciasto jest gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation