Kuchnia

⇒ 🍋 CYTRYNOWE & 🍑 POMARAŃCZOWE LOVE » ☕️ …✽

Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście
Składniki: (na prostokątną blaszkę – u mnie 30×25)

Na ciasto:

4 jajka M
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Emix
1 kostka margaryny (250 g)
3 łyżeczki cukru wanilinowego – u mnie Emix
5 łyżek wody
3 łyżki kakao – u mnie Emix
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
mała szczypta soli

Na warstwę serową:

4 jajka M
250 g cukru
500 g białego sera*
1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g)
3 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) – u mnie Emix
mała szczypta soli

*u mnie z wiaderka, ser nie może być wodnisty!

Dodatki:

1 brzoskwinia
cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe:

Margarynę rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok w celu przestudzenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Żółtka krótko miksujemy z przestudzoną masą kakaową. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub króciutko miksujemy.

Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną blaszkę.

Część serowa:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Miękką margarynę miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy ser i budyń (proszek), miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie (i krótko) miksujemy..

Masę serową wykładamy łyżką (!) na czekoladowy spód.

Brzoskwinię pozbawiamy pestki i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w większą kostkę. Układamy ją dowolnie (w lekkich odstępach) na cieście.

Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście (3)

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 60 minut (stan upieczenia należy sprawdzić patyczkiem). Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków, a warstwa serowa być przyrumieniona z wierzchu.

Ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy dopiero, gdy całkowicie ostygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation