Kuchnia

kuchnia...

Jajka wielkanocne - szynka w galarecie

Doskonała i banalnie prosta przekąska na Wielkanocny stół

Składniki:
10 wydmuszek z jajek
20 dkg szynki
warzywa do dekoracji: ugotowana marchewka, kukurydza, groszek, natka pietruszki,
1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)

Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka!!!

Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem, wyparzyć. Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.

Szynkę pokroić w paseczki i delikatnie włożyć do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.
W wywarze rozpuścić żelatynę i zalać szynkę. Odstawić do zastygnięcia.
Zdjąć skorupkę obierając tak jak zwykłe jajko. Nie ma problemu ze zdjęciem skorupki. Nawet nie trzeba obstukiwać jajka. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation