Kuchnia

kulinaria

Neapolitańska sałatka z tuńczykiem i oliwkami - Ogrodnik w podróży

Fajna i prosta propozycja na świąteczny stół i nie tylko

1 papryka czerwona
1 puszki kukurydzy konserwowej
1 puszka fasolki czerwonej
100 g zielonych oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 ogórki korniszony
1 czerwona cebulka
2 ząbki czosnku (można jeden jeśli lubicie łagodne )
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
sól, chilli do smaku

DSC_9547 (640x426)

Kukurydzę i fasolkę , wylewamy na sitko i płukamy , zostawiamy do odcieknięcia . Korniszony kroimy w kostkę , dodajemy do fasolki i kukurydzy do odcieknięcia , razem z pokrojoną drobno papryką . Oliwki kroimy na połówki , cebulkę siekamy drobniutko . Tuńczyka odciskamy z sosu własnego i kruszymy do pozostałych składników . Wszystko przekładamy do miski i dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku , majonez , jogurt , chilli , sól i dokładnie mieszamy . Gotowe , sałatki nie należy zbyt długo trzymać w lodówce , gdyż zaczyna płynąć , ale na świeżo jest pyszna . Można ją udekorować oliwkami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation