Kuchnia

ciasta

TAWA-TAWAS
Tawa-tawas pochodzą z Boliwii.

Są to małe, smażone pączuszki/ciasteczka w kształcie rombów, których nazwa oznacza „cztery”.
SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 1 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* sól – 1 szczypta

* jajko – 1 szt

* miękkie masło – 1 łyżeczka

* woda – ok. 4 łyżki

* olej do smażenia

* cukier puder do posypania



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy jajko, miękkie masło oraz wodę.

Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ).

Przykrywamy ściereczką na ok.10 minut.

Po tym czasie wałkujemy na ok. 0,5 cm, wycinamy romby i pozostawiamy na ok. 5 minut.

W garnku rozgrzewamy olej, delikatnie wrzucamy Tawa-tawas i smażymy na złoto.

Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem!

Ci którzy kalorii się nie boją śmiało mogą polać je miodem!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation