Kuchnia

JEDZONKO

"Ryba po grecku"

Filety z dorsza pieczone w piekarniku, w pysznej marynacie z sosu sojowego, imbiru i curry, przykryte duszonymi na patelni warzywami w sosie pomidorowym.

Można zrobić kilka małych porcji lub w jednym większym naczyniu.

Składniki, 6 porcji:

Warzywa:

• 2 łyżki masła lub masła klarowanego
• 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine
• 2 łyżeczki świeżo startego imbiru (lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
• 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach
• 1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach
• 1/2 świeżej czerwonej papryki, startej na tarce o dużych oczkach
• 1 por (biała i jasnozielona część)
• 1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody
• 300 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach
• 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
• szczypta chili - opcjonalnie
• 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego z kartonu (np. Valfrutta)



Ryba:
• 350 g filetów z dorsza (mogą być świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsie
Marynata:
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka tartego imbiru
• 3 łyżki oliwy extra vergine
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Do podania: oliwa extra vergine, świeżo zmielony czarny pieprz, rukola

Przygotowanie:
Ryba: Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Sprawdzić czy filety nie mają skórki i ości. Składniki marynaty wymieszać na dużym talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny.
Rybę ułożyć na blaszce i zgrillować pod rozgrzanym grillem w piekarniku przez około 7 minut lub upiec w 180 stopniach przez około 10 minut, można też ugotować na parze.
Warzywa: Na dużej patelni roztopić masło z oliwą, dodać imbir i mieszając podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać cebulę i zeszklić ją przez 5 minut. Dodać czosnek, paprykę i dusić dalej przez 5 minut. Dodać pokrojone na małe kawałeczki pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około 10 minut, początkowo bez przykrycia, później pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Pory mają się nie rumienić tylko dusić. W międzyczasie warzywa podlać sokiem jabłkowym lub wodą.
Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać więcej wody gdyby warzywa były za suche. Doprawić czerwoną papryką i chili.
Gdy warzywa będą miękkie dodać przecier i gotować wszystko przez około 1 minutę. Włożyć farsz do 6 ramekinów lub filiżanek, docisnąć, na wierzch ułożyć kawałki ryby, lekko je docisnąć, polać sosem z pieczenia zebranym na blaszce. Można też podać potrawę w jednym naczyniu, na dno kładziemy rybę, przykrywamy warzywami. Podawać po 2 godzinach, można przechowywać 3 dni w lodówce. Czytaj więcej w BLOGU.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation