Kuchnia

kuchnia

Pasta z cukinii i ciecierzycy

2 cukinie
1 puszka cieciorki / 1/2 szkl suchej ciecierzycy, namoczonej i ugotowanej
3 łyżki posiekanej pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
1/2 ząbka czosnku posiekanego
1/2 łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki kolendry
1/8 łyżeczki chili
sól i pieprz
do podania: oliwa z oliwek, natka pietruszki i pestki granatu

Piekarnik rozgrzać do 200 st. Cukinie przekroić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i piec przez 20 min, aż się zrumienią.Upieczone cukinie przekroić na pół, odlać nadmiar wody, który wyciekł na deskę. Przełożyć z resztą składników do naczynia blendera i zmielić.
Pastę schłodzić w lodówce, podawać z oliwą, pestkami granatu i pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation