Kuchnia

Kulinaria - obiadowo

Placuszki cukiniowo - marchewkowe

Składniki na 4 porcje (36 placuszków):
2 większe cukinie
2 marchewki
2 jajka
1/2 szklanki mąki razowej orkiszowej (ilość zależy od konsystencji ciasta - powinno być jak gęsta śmietana)
łyżka oliwy
Dodatki:
Na słodko:
mus jabłkowy
owoce
miód/ syrop klonowy
konfitury
serek homogenizowany waniliowy
cynamon
czekolada
Na słono:
gzik
dip jogurtowy z ziołami
gotowane jarzyny
surówka
ser żółty (starty na wierzchu i zapieczony na placuszkach pod grillem w piekarniku)
Przygotowanie:
Warzywa ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Osączamy sok (jest pyszny i polecam do picia), dodajemy pozostałe składniki i smażymy z obu stron na złoto po ok 4 min. na średnim gazie.

Wartość odżywcza porcji (ok 9 placków) bez dodatków 213 kcal
Białko 10 g
Tłuszcz 6g
Cholesterol 107 mg
Węglowodany 29g
Błonnik 10g
Na 109mg
K 1,1g
P 270mg
Mg 108mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation