Święta i uroczystości

Łakocie Wielkanocne

Mini-mazurki czekoladowo-rumowe z bakaliami

Kruche ciasto:
125 g mąki pszennej
75 g zimnego masła
1,5 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
1 żółtko
1 łyżka mleka

Nadzienie:
około 10 suszonych śliwek (40 g)
30 ml rumu
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki masła
16 rodzynek
8 suszonych moreli

Przygotowanie kruchego ciasta:
Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem foremki. Ponakłuwać ciasto widelcem. Foremki z ciastem wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.

Piec przez około 15-20 minut w temperaturze 190C, aż ciasto nie będzie surowe i ładnie się zarumieni.

Przygotowanie nadzienia:
Śliwki pokroić na małe kawałki i zalać rumem. Odstawić na godzinę, a następnie odcedzić, zachowując rum.

Morele pokroić na małe kawałki.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Odstawić na 5 minut, żeby czekolada się lekko przestudziła. Dodać śmietanę i rum. Odlać 4 łyżki masy i wymieszać ją z suszonymi śliwkami.

Przygotowanie mazurków:
Kruche spody po kolei całkowicie obtoczyć w masie czekoladowej. Pokryte czekoladą spody ułożyć na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli zostanie trochę nadzienia, należy dodać je do śliwek. Nadzienie śliwkowe nałożyć do podpieczonych foremek. Na wierzchu ułożyć rodzynki i pokrojone morele. Wstawić do lodówki na godzinę, żeby masa zastygła. Potem nie trzeba przechowywać mazurków w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation