Kuchnia

Wielkanocne przepisy

Mazurek krówkowy

Składniki:

na spód:

1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki krupczatki
125g Kasi do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki z górką cukru pudru
na wierzch:

200g krówek
8 łyżek śmietanki
2 łyżki masła
dekoracja:
dowolne bakalie


Wykonanie:

Zimną 'Kasię' posiekać z obiema mąkami. Kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę dodać żółtka i cukier puder. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować w kulę.
Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny. Po tym czasie, podsypując lekko mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 6-7mm, okroić na kształt jajka. Z pozostałego ciasta zrobić wałek, ułożyć na krawędziach i docisnąć lekko widelcem. Dno nakłuć w kilku miejscach. Piec przed około 20 minut w temperaturze 180oC aż ciasto ładnie się zarumieni. Ostudzić.

W garnuszku umieścić krówki i śmietankę. Mieszać, powoli podgrzewając (nie gotować). Na koniec dodać masło i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Aby masa nie miała grudek, przelać przez sito, po czym wylać na upieczony spód. Dowolnie udekorować.

Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation