Kuchnia

kuchnia

Kasza jaglana z bakaliami - KUKBUK
Kasza jaglana z bakaliami2 porcje I
Kasza

kasza jaglana1/2 szklankiwoda1 - 1 i 1/2 szklmigdały10-20 sztukorzechykilka sztukrodzynkigarśćsuszone daktylekilkabanan1 sztuka
Opcjonalnie

miódtruskawkikilkacynamon
Dobrze sprawdzi się jako śniadanie przed aktywnym dniem. Do kaszy możecie dodać swoje ulubione owoce i orzechy.

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie. Wsypujemy ją do rondelka i zalewamy szklanką wody. Zagotowujemy, dodajemy bakalie, mieszamy i po trzech minutach gotowania odstawiamy w ciepłe miejsce, koniecznie pod przykrywką, na 10-15 minut. Kasza powinna być miękka i sypka.

Przekładamy porcję do miski, dodajemy pokrojonego banana, możemy delikatnie skropić danie miodem i dorzucić kilka truskawek. Jeżeli marzy nam się kasza bardziej aromatyczna, dodajemy szczyptę cynamonu lub garam masali (indyjska mieszanka przypraw m.in. z cynamonem i pieprzem).

Niewykorzystaną kaszę możemy przechowywać w lodówce i zaserwować następnego dnia na zimno lub podgrzać w odrobinie wody lub mleka, krowiego lub roślinnego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation