Kuchnia

kuchnia

Prosty placek serowy z patelni - niebo na talerzu

Prosty i pyszny placek serowy z patelni (dla porcji z niedużej patelni ok. 20cm) – składniki:
200g białego sera (może być też twarożek kanapkowy, serek wiejski lub zmielony „wiaderkowiec”)
120 g żółtego sera startego na grubych oczkach tarki
2 jajka
100 ml mleka (krowie, roślinne, ew. woda)
90g mąki pszennej lub ryżowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dwie łyżki siekanego szczypiorku lub natki pietruszki
łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, półtorej łyżeczki oregano, ew. pół łyżeczki tymianku, czubata łyżeczka suszonej cebuli
klarowane masło lub olej roślinny do smażenia
Prosty i pyszny placek serowy z patelni – przepis:
Ser rozgnieść porządnie widelcem.
Do miseczki włożyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę.
Na patelni dobrze rozgrzać łyżeczkę masła lub łyżkę oleju.
Wyłożyć masę, lekko wyrównać łyżką posmarowaną olejem.
Zmniejszyć ogień. Smażyć pod przykryciem ok. 5-6 minut, spód lekko się zezłoci.
Przykryć patelnię talerzykiem w rozmiarze odrobinę większym niż rant patelni.
Przytrzymać talerzyk i obrócić patelnię do góry nogami, by placek znalazł się na talerzyku.
Patelnią nakryć talerzyk i obrócić placek nieusmażoną stroną na patelnię. Wiem, to nie wydaje się łatwe ale dasz radę:)
Przykryć pokrywką i smażyć ok. 5 minut na małym ogniu, do zrumienienia spodu.

Po usmażeniu pokroić w kawałki jak tort.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation