Inne

kulinaria

SKŁADNIKI
4 PORCJE
600 g filetu z kurczaka
1 brokuł
2 łyżki oliwy
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
200 ml bulionu np. z kostki
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka musztardy np. miodowej
1 łyżka posiekanego koperku
4 łyżki tartego parmezanu


PRZYGOTOWANIE
Kurczaka oczyścić z błonek i kostek, następnie poporcjować: odkroić polędwiczkę, grubszy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze filety. Dodatkowo dłuższy filet przekroić na 2 krótsze kawałki. Wszystkie części kurczaka doprawić solą, pieprzem oraz wysmarować łyżką oliwy. Odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas.
Brokuła umyć, odkroić różyczki i dodatkowo pokroić je jeszcze na mniejsze części.
Filety delikatnie obtoczyć w mące. Rozgrzać dużą patelnię z pozostałą 1 łyżką oliwy i masłem. Włożyć kurczaka, podsmażać po ok. 2 minuty z każdej strony. Zdjąć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć brokuła i chwilkę podsmażać mieszając. Wlać gorący bulion i gotować brokuły przez ok. 3 minuty.
Pomiędzy brokuły włożyć podsmażone filety kurczaka i gotować na większym ogniu przez około 2 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso.
Wlać śmietankę z musztardą i potrząsając patelnią gotować danie przez ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje. Pod koniec wymieszać z koperkiem. Sprawdzić doprawienie solą.
Odstawić z ognia i posypać tartym parmezanem. Podawać np. z ziemniakami i surówką.
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-z-brokulami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation