Kuchnia

Wypieki

TORCIK Z JABŁKAMI
(przepis z książki 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI)

Ciasto:
4 jajka
20 dag cukru pudru
1/2 kostki margaryny
20 dag mąki
sok i skórka z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę, cukier, żółtka, sok z cytryny i skórkę zmiksować do białości.
Ubić pianę z białek.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, a na koniec dodać pianę i lekko wymieszać.
Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 minut.

Jabłka:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanka wody
3/4 szklanki kaszy manny
1 łyżka masła
1 galaretka

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Wodę zagotować z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym.
Gdy zrobi się syrop, dodać jabłka i smażyć na małym ogniu.
Do wysmażonych jabłek dodać kaszę manne, masło i smażyć aż kasza się rozgotuje.
Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody.
Wymieszać i gorące wyłożyć na ciasto.

Masa:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka kwaśnej śmietany
sok z cytryny
galaretka

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Ucierając dodawać po łyżce kwaśnej śmietany.
Do smaku dodać sok z cytryny.

Masę wyłożyć na zimne już jabłka ułożone na cieście.
Wierzch zalać galaretką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation