Desery

92 inspiracje
2 obserwujących
3 szklanki mąki pszennej
1 margaryna
4 jajka
3 łyżki cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 saszetka cukru wanilinowego
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków
1 1/2 słoiczka kwasnego dżemu (wiśniowy/pożeczkowy)

http://coolinarnie.pl/2013/03/5504/plesniak-ciasto-z-pianka
Muffiny z nutellą i bananem
Banalne i niesamowicie pyszne;)
Składniki:
5 łyżek mąki (z górką)
2 jajka
Nutella (ja użyłam całej 230g)
1 banan
Wszystko mieszamy (widelcem lub mikserem) do uzyskania gładkiej masy, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, masę przekładamy do foremek i wkładamy na 15min do piekarnika.
Wyszło mi ok. 13
Ciastka półfrancuskie z jabłkami

składniki:
250 g tłustego lub półtłustego białego sera (nie kremowego twarożku)
250 g zimnego masła
250 g mąki pszennej
3 kwaśne jabłka
szczypta soli
cukier puder

Ciastka półfrancuskie z jabłkami - sposób przygotowania: Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło, zmielony ser i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdym ułóż kawałek obranego jabłka (około1/8) i zegnij krążek ciasta na pół. Układaj na wyłożonej papier blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ciasteczka będą złocistobrązowe. Wystudź i posyp cukrem pudrem.

Podziel się
Sernik z musem z mlecznej czekolady


Sernik najlepiej przygotować minimum dzień wcześniej.


Składniki:

Spód:
• 190 g ciasteczek (np. typu Pieguski z czekoladą i orzechami)
• 50 g masła

Masa serowa:
• Masa serowa:
• 500 g zmielonego twarogu
• 500...
SKŁADNIKI:

5 dag masła,
4 banany,
1 pomarańcza,
½ limonki,
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego),
3 łyżki ciemnego rumu,
bita śmietana i/lub lody waniliowe.
JAK PRZYRZĄDZIĆ?

Na dużej patelni podgrzewamy masło.

Wkładamy obrane banany i smażymy je przez około 2 minuty.

Wyciskamy sok z cytrusów i wlewamy go do bananów.

Dodajemy cukier.

Dusimy jeszcze 2 minuty, dolewamy rum i odstawiamy.
JAK PODAWAĆ?

Podajemy z lodami i/lub bitą śmietaną.
Sernik Eton Mess
Składniki:

na sernik

750g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
250 serka mascarpone
5 jaj
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
1 budyń waniliowy
ponadto

750 ml śmietanki 30 %
3 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
2 łyżki cukru pudru
około 20 małych bez
10 truskawek

Sposób wykonania:

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Sery umieścić w głębokiej misce. Połączyć ze sobą za pomocą miksera. Dodawać cukier i cukier wanilinowy. Następnie po 1 jajku. Na koniec dodać proszek budyniowy. Całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Masę serową przelać do tortownicy o śr. 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 60 minut. Studzić stopniowo, w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik wstawić na 1 godzinę go lodówki.

Truskawki pokroić w plastry i oprószyć cukrem. Odstawić, by puściły sok.

Schłodzoną śmietanę umieścić w głębokim. Wsypać cukier i ubijać. Stopniowo dodawać usztywniacze. Ubić na sztywno.

Do śmietany dodać połowę bez. Delikatnie wymieszać.

Połowę masy wyłożyć na sernik. Na niej ułożyć plasterki truskawek. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Wstawić na godzinę do lodówki.

Przed podaniem sernik udekorować pokruszonymi bezami.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona