przepisy

358 inspiracji
12 obserwujących
Jak zrobić sos do do Big Mac'a - sekret z McDonald's


Przepis na sekretny sos do hamburgera Big Mac, taki sam jak przygotowują w McDonaldzie. Teraz każdy hamburger będzie smakował jak oryginalny Bic Mac. Uwaga: w tym sosie najważniejsze jest zachowanie proporcji.

2 duże łyżki majonezu
Cebulka drobno pokrojona -jedna mała łyżeczka
Musztarda angielska - jedna mała łyżeczka
Czosnek suszony - 1/3 łyżeczki
Ocet winny - pół łyżeczki
Pół łyżeczki cukru
Ogórek konserwowy
MALIBU DOMOWE - składniki:
1 orzech kokosowy
0.5 litra wódki
1 puszka mleka kokosowego
MALIBU DOMOWE - sposób przygotowania:
Orzech rozłupać, wybrać z niego miąższ i bardzo drobno zmiksować. Wiórki przełożyć do słoika i zalać 250 ml wódki. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki ( u mnie stał 7 dni). Po tym okresie przełożyć wiórki na sitko i odcedzić je dokładnie do miski, ja dolałam trochę wódki i dokładnie ją odsączyłam przez sitko wraz ze smakiem wiórek. Do płynu dodać mleko kokosowe, 250 ml wódki i dokładnie wymieszać. Przelać całość do butelki wymieszać. Odstawić na 24 h i pić z lodem lub schłodzone.
Fale dunaju

Składniki:
3 jajka
150g cukru
150 ml oleju
150 ml mleka + 2 łyżki
2 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
owoce (wiśnie, jabłka lub brzoskwienie) Ja robiłam z brzoskwiń

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
Następnie cały czas ubujając dodawać stopniowo i kolejno:cukier, żółtka, olej, mleko i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyzki kakao + 2 łyżki mleka.
Blaszkę (33x20) natłuścić i wysypać kaszą manną. Wyłożyć jasne ciasto a na nie rozsmarować bardzo delikatnie ciemne ciasto. Na wierzch poukładać ciasno owoce
Piec ok 30 min. w temp, 180 stopni

Składniki na krem:

400 ml mleka
1 budyń waniliowy w proszku (taki 40g)
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
250g masła


Składniki na polewę:

100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
70g masła

Do garnka wlać 300ml mleko. W osobnym odlać pozostałe 100 ml mleka i wsypać proszek budyniowy i cukier. Wlać do gotującego się mleka i zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć do białości i dodawać powoli budyń a następnie sok z cytryny. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Wyłożyć na wystudzone ciasto.
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dobrze wymieszać. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i schłodzić.
Pakieciki z brokułem i pieczarkami w cieście francuskim - Przepisy kulinarne - Sprawdzone i smaczne
Składniki:
Farsz: 1 brokuł (50 dag)
50 dag pieczarek
10 dag cebuli (1 średnia)
1 łyżka masła
sól pieprz przyprawa gyros
10 dag żółtego sera
2 ząbki czosnku
majeranek
Dodatkowo: 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g)
Sposób wykonania:
Brokuł opłukać, osuszyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i od momentu zagotowania się wody, gotować 5 minut. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić. Pieczarki, opłukać i zatrzeć lub pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Razem z pieczarkami przełożyć na patelnie. Dodać masło, szczyptę soli, pieprzu i przyprawy gyros. Razem wymieszać, rumienić i ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć brokuł, pieczarki i żółty ser. Dodać czosnek, majeranek i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na około 16 części np. na prostokąty (o wymiarach około 7 na 10 cm). Drugie ciasto francuskie też pokroić na 16 części. Na jeden kawałek ciasta, na środek kłaść łyżką farsz i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Brzegi skleić palcami i dodatkowo docisnąć widelcem. Do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm włożyć papier, na którym było ciasto francuskie lub zwykły papier do pieczenia. Na nim ułożyć gotowe pakieciki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Podawać na ciepło z czerwonym barszczem do picia. Z podanych składników wyjdzie 16 pakiecików z brokułem i pieczarkami. Smacznego.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pakieciki_z_brokulem_i_pieczarkami_w_ciescie_francuskim
Copyright © Smaczny.pl
Szybkie ciasteczka do kawy
Przygotowanie ich zajmuje 10 minut. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec. Nie trzeba nic ucierać ani ubijać, wystarczy wsypać składniki do miski i wymieszać łyżką. Są miękkie, namawiam do zaangażowania w ich przygotowanie nawet małe dzieci. Ciasteczka w zależności od fantazji i dorzuconych dodatków mogą zmieniać smak. Te na zdjęciach, to ciastka cytrynowe z migdałami. Zamiast cytryny można użyć soku i skórki otartej z pomarańczy. Wierzch dla chrupkości posypałam grubym cukrem.




składniki:

- dwie szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwa jajka
- pół szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
- dwie łyżki śmietany
- trzy łyżki oleju słonecznikowego
- trzy łyżki płatków z migdałów lub posiekanych migdałów lub orzechów
- ew. gruby cukier do posypania

Piekarnik ustawić na 160 st. W tym czasie składniki ciastek wsypać do miski i wymieszać łyżką lub mikserem. Gdyby ciasto było bardzo gęste, dolać trochę mleka lub śmietany. Płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać ciasto łyżeczką, formując okrągłe ciasteczka. Należy zostawić między nimi odstępy ok. 2 cm, trochę urosną. Posypać ciastka niewielką ilością grubego cukru.
Piec do zrumienienia, ok. 10 - 15 minut, z termoobiegiem, jeśli dwie blaszki na raz, jeśli bez - każdą osobno.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)
Odrywany chlebek ziołowo serowy

Składniki:



* 3 szklanki mąki

* 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

* 4 łyżki masła

* 250 ml mleka

* 2 jajka

* 1/2 łyżeczki cukru

* 1/2 łyżeczki soli



Farsz:



* 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

* 6 dużych ząbków czosnku

* 1/2 szklanki tartego parmezanu

* 100 g stopionego masła



Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch też posypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni).

Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)

Smacznego :)
źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl
SURÓWKA COLESLAW

SKŁADNIKI
1/2 kapusty włoskiej
2 marchewki
1 cebula
3 łyżki majonezu (czasem zastępuję go dressingiem czosnkowym)
łyżka śmietany
1 łyżeczka cukru
po szczypcie soli i pieprzu
2 łyżki soku z cytryny
opcjonalnie ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE
Kapustę, marchewkę i cebulę posolić i popieprzyć, skropić 1 łyżką soku z cytryny, pomieszać. Pozostałe składniki połączyć tworząc sos. Sosem polać warzywa, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok 2 godziny żeby się "przegryzła".
sałatka królewska z ryżem - Garnek.pl - intma
===========
Wiedziona wieloma pozytywnymi komentarzami zrobiłam tę sałatkę co by się utwierdzić w przekonaniu, że na prawdę wybornie smakuje. Sałatka bardzo dobra, znakomicie nadaje się na większe imprezy- wychodzi jej sporo ilościowo.
przepis tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe9371.html
==========

Składniki:

3 woreczki ryżu np. Albaris
2 piersi z kurczaka ok.40 dag
puszka ananasa w syropie
puszka kukurydzy
słoik selera konserwowego
słoik (650 g) papryki konserwowej- ewent. świeża papryka czerwona i zielona po 1 szt.
7 ogórków konserwowych
1 duża lub 2 małe cebule
majonez - 600 gr (2 małe słoiki lub 3/4 dużego)
musztarda 2 duże łyżki
sól.pieprz.1/3 szklanki soku z ananasa
dużo zieleniny - po pęczku natki pietruszki i szczypiorku
Sałatka z ryżem - królewska

1 - Ryż ugotować w torebkach w wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, kostki bulionowej i 1 łyżeczki soli ok.12-15 min.,torebki wyjąć, osączyć. Wysypać z torebek na dużą miskę i rozmieszać widelcem, aby się nie posklejał, wystudzić.
2 - Piersi umyć , osuszyć ,przekroić w poziomie , posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano na oleju z obydwu stron , podlać 1/4 szkl wody i dusić na małym ogniu przez 15 min., aby mięso było miękkie, a płyn odparował - wystudzić - pokroić w kostkę.
3 - Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić ją do zagotowanej zalewy z ogórków konserwowych na 1-2 min.(jest to dobry sposób na smakowitą cebulę także do innych sałatek),odcedzić i wystudzić.
4 - Paprykę , ogórki i odsączonego ananasa pokroić w kostkę
5 - Odsączyć seler konserwowy i kukurydzę
6 - Zieleninę pokroić

Wszystkie składniki sałatki połączyć razem , dodać majonez ,musztardę ,sok z zalewy ananasowej oraz sól i pieprz , zieleninę. Wymieszać , doprawić i ostawić na kilka godzin do schłodzenia.
Jest to duża porcja smacznej sałatki na różne okazje. Gorrrąco polecam!
Grzyby w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI:
ocet- 1/2 szklanki
olej- 1/2 szklanki
cukier- 4 łyżki
sól- 3 łyżeczki
przecier pomidorowy- 2 łyżki
ketchup- 2 łyżki
cebula- 2 sztuki
grzyby – nie zważyłam niestety swoich ale grzyby zmieściły się do 4-rech słoików 0,5l

WYKONANIE:
Wszystkie składniki łączymy razem w garnku i gotujemy 5 minut.
Oczyszczone grzyby, kroimy i obgotowujemy 5 min, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Następnie grzyby zalewamy zalewą, przekładamy do słoików i odstawiamy na 12 godz.
Po tym czasie słoiki zakręcamy i gotujemy 35 min.
SAŁATKA Z PAPRYKA KONSERWOWA.

Składniki:

2 pomidory
1 zielony ogórek
kilka plasterków szynki konserwowej
15 dag żółtego sera
5 jajek
1 mały słoik konserwowej papryki
3 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
słodka papryka
sól i pieprz

Wszystkie składniki kroimy w kostkę, doprawiamy, mieszamy. Ot, cała filozofia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona