halloween

164 inspiracje
październik, to czas dyń, które przywołują amerykańskie święto halloween. to również ukochany owoc amerykanów, którzy podają ją na różne sposoby, ale najbardziej uwielbiają zupę dyniową.

gęsta, kremowa z bogactwem przypraw na ostro z dodatkiem sera gouda zachwyci smakoszy dyniowych specjałów. a oto przepis na amerykańską zupę dyniową, podaną w oryginalnej miseczce z dyni. zapraszam



składniki:

1,5 kg dyni piżmowej
80 g marchwi
150 g czerwonej papryki
30 g selera naciowego
80 g cebuli
2 ząbki czosnku
15 g zmielonego imbiru lub świeżo startego
3 zmielone goździki
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki zmielonej curry
1,5 łyżeczki zmielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka keczupu
200 ml kwaśnej śmietany
40 g masła
1 l bulionu z kurczaka
drobno starty ser gouda
drobno pokrojona swieża natka pietruszki
wykonanie:

wszystkie warzywa z przyprawami gotować w bulionie do miękkości. /można na maśle przysmażyć cebulkę drobno pokrojoną, czosnek i dodać do bulionu/
przy użyciu blendera, dokładnie rozdrobnić na papkę /po usunięciu ziela angielskiego i listka laurowego/.
doprawić solą i zaprawić śmietaną.
na koniec dodać ser i natkę.
podawać z groszkiem ptysiowym lub tostami.
uwaga !

puree zmiksowane można również przetrzeć przez sito.

smacznego
Halloween / Make the shape with bottle, ball and wire. Drape over cheesecloth and spray with starch. Once dry remove supports. So clever!
Bezowe Duszki Cappuccino, czyli Bezy na Halloween

Składniki na ok 25 bez w kształcie duszków:

2 białka
szczypta soli
200g cukru pudru
1 łyżeczka sypkiej kawy Cappucino
Ubijaj białka dodając do nich sól i dopiero po chwili stopniowo cukier, a na końcu wsypując Cappucino. Piana jest gotowa, gdy po odwróceniu miski do góry dnem, białka nie spadają, dlatego też zastanów się dwa razy zanim ją odwrócisz :)
Teraz pianę nakładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przy pomocy łyżki, rękawa cukierniczego lub szprycy z wybraną końcówką. Piecz w nagrzanym do 130C piekarniku przez ok 1-1,5h z uchylonymi drzwiczkami lub w piekarniku z termoobiegiem w 130C przez ok 40-60 minut.

Do dekoracji:
1/4 tabliczki czekolady
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i cienkim pędzelkiem lub patyczkiem udekoruj swoje duszki.
CZARNO-POMARAŃCZOWE SPAGHETTI NA HALLOWEEN
czyli czarne spaghetti z dynią i papryką
4 porcje

500g pomarańczowego miąższu dyni
2 pomarańczowe papryki
4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego tymianku
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili - użyłam kawałka świeżej papryczki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
300g czarnego spaghetti lub linguine
1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek - pominęłam
sól, pieprz
parmezan do posypania (opcjonalnie)

Piekarnik rozgrzej do 215 stopni.

Dynię pokrój na 1,5 cm kawałki, a paprykę w 2,5 cm kostkę. Czosnek pokrój w plasterki, oliwki przekrój na pół.

Wymieszaj dynię i paprykę z czosnkiem, tymiankiem, chili, oliwą, solą i pieprzem. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz (mieszając raz po upływie połowy czasu) przez 25-35 minut (aż warzywa zmiękną).

Makaron ugotuj w dobrze osolonej wrzącej wodzie, aż będzie al dente. Odlej 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron odsącz i wrzuć z powrotem do garnka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona