Przepis na domowe snikersy...
Smoothie truskawkowo-arbuzowe | Buszująca w kuchni
Smoothie to rodzaj koktajlu zmiksowanego ze świeżych owoców i lodu. Można dodać do niego produkty mleczne (mleko, jogurt naturalny). Dopuszczalne też jest użycie cukru czy miodu. Chociaż uważam, że w tym przypadku substancje słodzące są zbędne.
Składniki
arbuz, 300 gram
truskawki, 300 gram
sok z połowy pomarańczy
lód, 8 kostek
Sposób przygotowania
1. Arbuza pozbawić pestek. Owoce pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować na gładko. Przelać do szklanek.
Zobacz jak zrobić czekoladowe babeczki - kwiatuszki z budyniowym kremem...
Zimowa zupa z pęczakiem
Bardzo aromatyczna i szybka zupa. Rozgrzewająca i sycąca, bomba witaminowa, w sam raz na zimową porę.
Nasz rodzimy pęczak i szczypta egzotyki.
• 1 duża marchew
• 1 duży ziemniak
• kawałek korzenia selera
• korzeń pietruszki mały
• pół pora
• 5-6 łyżek kaszy pęczak
• 100 ml przecieru pomidorowego (lub opcjonalnie łyżka koncentratu)
• 2 listki laurowe
• ziele angielskie
• papryka ostra sproszkowana + szczypta płatków chili
• 1 łyżka sosu sojowego
• pieprz ziarnisty (5-6 ziaren)
• 2 cm skrawek kory cynamonu
• szczypta kurkumy
• sól do smaku
• olej 2 łyżki (użyłam rzepakowy)
Rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cynamon w kawałku aby uwolnił aromat.
Dorzucamy pokrojone warzywa, suchy pęczak, krótko obsmażamy mieszając 2-3 minuty.
Zalewamy wodą - ok. 1.5 litra. Dodajemy pozostałe przyprawy.
Gotujemy aż kasza zmięknie (ok.20 minut). Dodajemy przecieru pomidorowego, sos sojowy, krótko gotujemy i gotowe.
* kurkuma w skrócie, ku pamięci:
- łagodzi stany zapalne, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco (dobra przy grypie)
- pomaga zachować prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego
- wspomaga pracę wątroby
- gdzieś wyczytałam też że likwiduje w czasie gotowania szkodliwe bakterie które mogły znaleźć się w pożywieniu.
zufikowo: Zimowa zupa z pęczakiem
:* Gofry lekkie i chrupiące
Składniki:
sól 1 szczypta
jajka 2 szt
olej 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 2 szklanki
mąka 2 szklanki
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut, podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.