KUCHNIA

219 inspiracji
2 obserwujących
Smoothie truskawkowo-arbuzowe | Buszująca w kuchni

Smoothie to rodzaj koktajlu zmiksowanego ze świeżych owoców i lodu. Można dodać do niego produkty mleczne (mleko, jogurt naturalny). Dopuszczalne też jest użycie cukru czy miodu. Chociaż uważam, że w tym przypadku substancje słodzące są zbędne.

Składniki
arbuz, 300 gram
truskawki, 300 gram
sok z połowy pomarańczy
lód, 8 kostek

Sposób przygotowania
1. Arbuza pozbawić pestek. Owoce pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować na gładko. Przelać do szklanek.
Zobacz jak zrobić czekoladowe babeczki - kwiatuszki z budyniowym kremem...
Zimowa zupa z pęczakiem

Bardzo aromatyczna i szybka zupa. Rozgrzewająca i sycąca, bomba witaminowa, w sam raz na zimową porę.

Nasz rodzimy pęczak i szczypta egzotyki.

• 1 duża marchew
• 1 duży ziemniak
• kawałek korzenia selera
• korzeń pietruszki mały
• pół pora
• 5-6 łyżek kaszy pęczak
• 100 ml przecieru pomidorowego (lub opcjonalnie łyżka koncentratu)
• 2 listki laurowe
• ziele angielskie
• papryka ostra sproszkowana + szczypta płatków chili
• 1 łyżka sosu sojowego
• pieprz ziarnisty (5-6 ziaren)
• 2 cm skrawek kory cynamonu
• szczypta kurkumy
• sól do smaku
• olej 2 łyżki (użyłam rzepakowy)

Rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cynamon w kawałku aby uwolnił aromat.
Dorzucamy pokrojone warzywa, suchy pęczak, krótko obsmażamy mieszając 2-3 minuty.


Zalewamy wodą - ok. 1.5 litra. Dodajemy pozostałe przyprawy.


Gotujemy aż kasza zmięknie (ok.20 minut). Dodajemy przecieru pomidorowego, sos sojowy, krótko gotujemy i gotowe.



* kurkuma w skrócie, ku pamięci:

- łagodzi stany zapalne, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco (dobra przy grypie)
- pomaga zachować prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego
- wspomaga pracę wątroby
- gdzieś wyczytałam też że likwiduje w czasie gotowania szkodliwe bakterie które mogły znaleźć się w pożywieniu.


zufikowo: Zimowa zupa z pęczakiem
:* Gofry lekkie i chrupiące

Składniki:

sól 1 szczypta
jajka 2 szt
olej 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 2 szklanki
mąka 2 szklanki

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzać gofrownicę.

Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut, podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona